Lean procesoptimalisatie: Standaard Werken met takt tijd
Standaard Werk is een basis tool in lean procesoptimalisatie. Het doel van Standaard Werk is om een norm vast te stellen voor aspecten als doorlooptijd, verwerkingstijd en kwaliteit in bedrijfsprocessen. Met deze tool wordt een volgorde van werken binnen bepaalde normtijden nagestreefd. Het is bij uitstek de tool om afwijkingen van de gewenste norm te signaleren en zo inzicht te krijgen in mogelijkheden voor procesoptimalisatie.
Een specifieke vorm en uitwerking die gebruikt wordt voor seriematige werkzaamheden met Standaard Werk is ’takt tijd’. Takt tijd is het ritme van de serieproductie. Binnen lean procesoptimalisatie is de klantvraag bepalend voor het ritme van productie en daarmee ook voor de takt tijd.
Case 1: Lean procesoptimalisatie met takt tijd
Standaard Werken was al eens ingevoerd bij een productielijn van transportmiddelen, maar het werken met takt tijden was enigszins versloft. Door middel van het opnieuw inbrengen van Standaard Werken bij deze lijn bleek dat teamleden elkaar niet hielpen wanneer het de een wel lukte om binnen de norm takt tijd te werken en de ander niet.
Met lean procesoptimalisatie met takt tijd ontstond inzicht in de eigen werkprocessen en in die van de collega’s. Hierdoor werden nieuwe normen vastgesteld en nagestreefd én er werd afgesproken om elkaar waar nodig te helpen.
Door deze lean procesoptimalisatie met takt tijd lukte het iedereen om binnen de gegeven takt tijd het werk uit te voeren. Het resultaat: 30 procent productieverbetering, meer teamwork en meer arbeidsvreugde.
Case 2: Lean procesoptimalisatie in de productielijn
Voor een machineproductielijn was Standaard Werk het onderwerp van de Kaizen. Kaizen is een verbeteractie die binnen enkele dagen leidt tot een procesoptimalisatie. Het doel was het opvoeren van het productietempo vanwege de toenemende verkoop.
Het team werd geleid door de productieleider en bestond verder uit een aantal productiemedewerkers, een engineer en een verkoper. Zij bedachten diverse scenario’s voor lean procesoptimalisatie bij alle machines in de lijn en voor alle takt tijd varianten.
Aan de hand hiervan werd de werkverdeling over de productiestations bepaald. De benodigde gereedschappen kregen een plaats op de nieuw ingerichte werkplekken en waar nodig werd extra gereedschap aangeschaft. Zo kon efficiënter worden gewerkt in de verbeterde productielijn en werd de snelheid van het productieproces naar de volgende trede gebracht.