In een serie van zeven blogs gaan we in op 5S werkplekorganisatie. Aan de hand van de 5S’en wordt uitgelegd waarom deze lean aanpak een basis legt voor een continu verbetercultuur. Dat wil zeggen dat iedereen in het bedrijf, elke dag, betrokken is bij het verbeteren van processen. Deze blog gaat over de vijfde stap van 5S.
S5: leg standaarden aan om de eerste vier stappen te borgen
Met S5 bepalen medewerkers wat zij nodig vinden om ervoor te zorgen dat: enerzijds de bereikte orde en netheid in stand blijft; anderzijds welke verspillingen er nog meer uit de werkplekorganisatie gehaald kunnen worden. Dat laatste hoort vanzelfsprekend bij een continu verbetercultuur.
De standaarden die bij S5 kunnen heel simpel opgezet worden. Bijvoorbeeld hoe vaak, door wie op welk tijdstip een S1 actie uitgevoerd gaat worden. Of de medewerker creëert zijn eigen checklijst van punten waarop hij zichzelf of vrijwillig door een ander laat controleren.
Met nadruk stelt Leanspecialist dat de medewerkers de standaarden bepalen. Het is cruciaal voor de continu verbetercultuur dat de medewerker verantwoordelijk én bevoegd blijft om over zijn werkplek te beslissen. Dit kan alleen als leidinggevenden hun plek hierin durven innemen, namelijk ondersteunend, dienend.
In het laatste blog zal hier verder op ingegaan worden: de rol van de leiding.
Voor nu volgt hier een voorbeeld waarbij een ogenschijnlijk goed gereedschap voor 5S, ervoor zorgt dat de continu verbetercultuur de nek wordt omgedraaid:
Checklijst 5S in combinatie met audits
Een checklijst helpt alleen als deze door de medewerker zelf wordt opgesteld. In sommige organisaties wordt de checklijst echter opgesteld door het management. En daarbij worden dan audits uitgevoerd door interne lean adviseurs.
Het gevolg van een opgelegde checklijst én het controleren door een specialist laat zich raden. Het ontneemt de medewerker in de eerste plaats zijn gevoel dat de inspanningen die hij doet voor 5S van hemzelf zijn. Daarnaast zal hij of zij de uitkomsten als kritiek daarop ervaren. En aan het eind van de dag zal hij de aanpassingen aan zijn werkplek doen omdat het ‘moet’.
En dat is juist niet wat de bedoeling is van een continu verbetercultuur. Dat mensen zich gedwongen voelen om mee te doen. Daaruit ontstaat geen enthousiasme.
In een continu verbetercultuur worden mensen geïnspireerd om van binnenuit hun bijdrage te leveren aan het verbeteren van de processen.
Wellicht roept dit vragen op: heeft de leiding dan helemaal niks te vertellen dan? In het laatste blog in deze serie wordt op deze vraag in gegaan. [link zodra laatste blog is geplaatst]
Ook kunt in gesprek met Leanspecialist