Safety first
‘Logisch!’ Een veilige werkplek is de basis om goed te kunnen werken. Als het gaat om de fysieke veiligheid van medewerkers zijn er gelukkig in Nederland allerlei regels en normen. En omdat werkgevers het nut en de noodzaak daarvan wel zien willen zij zich over het algemeen ook daaraan houden. ‘So far so good’.
Als het gaat om Lean, continu verbetercultuur en de gedachte achter S3, dan reikt ‘safety first’ verder dan je simpelweg aan een aantal normen houden. Bij Lean gaat het namelijk om de veiligheid van de mens in alle aspecten. Fysiek, mentaal en psychisch.
Laten we het omdraaien: kan iemands talent en creativiteit ten volle benut worden als iemand zich op één van deze aspecten NIET veilig voelt? Ik denk dat het antwoord hier ook weer ‘logisch’ is.
Een continu verbetercultuur is een cultuur waarin ieder mens zich veilig voelt in alle aspecten.
Dit vraagt wat van het leiderschap van een organisatie! Het gaat om meer dan enkel aan het voldoen aan normen die aan een bedrijf gesteld worden.
Een likje verf doet wonderen
Wanneer we met S3 in actie komen, denken medewerkers vaak dat we gaan schoonmaken. Maar dat is woord dekt niet de lading. Met S3 zorgen we ervoor dat de werkplek een aangename plek wordt om in te werken. Onderzoek heeft aangetoond dat een schone werkplek met voldoende licht de arbeidsvreugde en productiviteit verhoogt. Daarom gaat S3 verder dan schoonmaken. Naast het schoonmaken worden wanden, vloeren, kasten, bureaus en machines onderhanden genomen en als het moet van een likje verf voorzien.
Praktijkvoorbeeld
Het ene betreft een grote fabriekshal, waarvan de wanden door lasrook in de loop der jaren vergrijsd waren. Het was weliswaar een hele klus en investering, maar de ondernemer liet al deze wanden spuiten, met als gevolg dat de hele fabriekshal er lichter uit zag. Nog zonder dat geïnvesteerd werd in de verlichting. Aansluitend heeft de ondernemer zijn fabriekshal beter verlicht gekregen door gebruik te maken van moderne led-technologie.
Vuilpreventie
Hebben we het over ‘verspilling’, dan is schoonmaken op zichzelf natuurlijk ook verspilling. Daarom worden medewerkers bij S3 uitgedaagd om de bron van vuil en stof te zoeken. Om van daaruit oplossingen te bedenken om vuil en stof waar mogelijk te voorkomen. Net als bij S2 wordt hier een beroep gedaan op de creativiteit van de mensen op de werkvloer.
In de loop der jaren heeft Leanspecialist talloze voorbeelden meegemaakt waarbij medewerkers met briljante oplossingen op de proppen kwamen. Van een bak om snijafval op te vangen, tot een bakje om tie-raps die afgeknipt werden in te laten vallen in plaats van op de grond. En van een handig hulpmiddel om te voorkomen dat een duur meetapparaat zou kunnen vallen, tot een eenvoudige houten bak om plastic verpakkingsmateriaal te scheiden van het karton.
Zo komen bij S3 verschillende aspecten aan bod die nodig zijn voor een continu verbetercultuur: veiligheid, schoonheid en creativiteit!